Χωρίς ρεύμα νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ

Χωρίς ρεύμα νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ

Αρ. Πρωτ. 21711/24.08.2011

Προς Υπουργούς:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

- Οικονομικών

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, με ένα στα δέκα σπίτια να έχει κομμένο το ρεύμα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους και να  αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Η εικόνα με τις ουρές των πολιτών στα γραφεία της ΔΕΗ να προσπαθούν να κλείσουν κάποιον διακανονισμό για την καταβολή των οφειλών τους, αλλά και αυτών που προχωρούν σε διακοπή της παροχής ρεύματος σε σπίτια, γραφεία και καταστήματα, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η κατάσταση των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, μετά τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων που επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και της συνεχούς αύξησης των φορολογικών συντελεστών, είναι τραγική, καθώς συνειδητά επιλέγουν να επιβαρυνθούν και το επιτόκιο ύψους 6,5% στους λογαριασμούς τους λόγω του διακανονισμού, αφού δεν έχουν χρήματα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εντός τριμήνου.

Λόγω χρεών μάλιστα από τα 250.000 νοικοκυριά που προχώρησαν σε διακοπή παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ, τα 100.000 δεν προχώρησαν σε επανασύνδεση, γεγονός που σημαίνει για τη ΔΕΗ σημαντική μείωση εσόδων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, 8% των καταναλωτών αδυνατούν να πληρώσουν έγκυρα τους λογαριασμούς τους μέσα σε διάστημα 6 μηνών, ενώ 2% δεν πληρώνει ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ακόμα και μετά το πέρας του 6μήνου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και λογαριασμούς 80 ευρώ στη ΔΕΗ, καθώς η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 350 ευρώ. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση επιβάλλει χαράτσι σε μισθούς και συντάξεις, οι έμμεσες επιβαρύνσεις εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστούν οι έμμεσες επιβαρύνσεις των λογαριασμών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου δοθεί μία ανάσα στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αναγκάζονται να ζουν εν έτει 2011 χωρίς ρεύμα; 

Απαντήσεις Υπουργείων